"Аларма пънк джаз" празнува 10-годишнина с концерт на Eyot тази вечер в БНР

Eyot

© Аларма пънк джаз

Eyot

За "Аларма пънк джаз" цялата 2018г. върви под знака на десетгодишния юбилей, но месец ноември е особено важен, защото фестивалът се заражда именно тогава, съобщават организаторите на инициативата. Сръбският ню джаз квартет Eyot ще бъде групата, с която ще бъде отбелязана важната дата с концерт в Първо студио на БНР от 21:00 часа тази вечер.


"Еyot също стават на 10 години именно сега, през ноември", отбелязват организаторите на фестивала. Те допълват, че групата има своя собствена история с "Аларма Пънк Джаз" и Първо студио на Националното радио. През септември, 2011г. в Първо студио се състои един от последните концерти на Eyot като "малка група". Няколко месеца по-късно формацията получава наградата на MIDEM в Кан. Следват участия на международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, Корея, Шанхай, както и турнетата из Русия и цяла Европа.


След това музикантите завладяват публиката на други два фестивала у нас – "Банско Джаз Фест" (2012) и "Джаз Перелик" (2013). После гостуват още два пъти на "Аларма пънк джаз" – през 2015 третия си албум Similarity и две години по-късно – с албума си Innate.




За концерта си в София днес Eyot са подготвили двучасова ретроспектива на цялото си творчество, а организаторите предлагат и допълнителен подарък на публиката - Majamisty TriO от Нови Сад, които гостуват за първи път в България, за да открият събитието.


Majamisty TriO е създадено от джаз пианистката Мая Алванович, а на контрабас и барабани са Ервин Малина и Ищван Чик. На концерта в София барабанист на триото ще е Лав Ковач, който тази година (отново в рамките на "Аларма Пънк Джаз") направи световна премиера на проекта си "Схимник" с Васил Хаджигрудев, с когото в момента Мая и Ервин записват третия албум на триото.


Вратите на Първо студио тази вечер отварят точно в 21.00 часа., Majamisty Trio излизат на сцената в 21.30 ч., а Eyot – в 22.30 ч.


Билети могат да бъдат намерени в системата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 25 лв. или на място преди концерта на цена от 30 лв.


Ключови думи към статията: